Înregistrare    Autentificare    Forum    Căutare    FAQ

Prima pagină » Calculatoare




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

V-am fost de ajutor ?
Da 100%  100%  [ 1 ]
Nu 0%  0%  [ 0 ]
Sunt indecis 0%  0%  [ 0 ]
Voturi totale : 1
 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Sistemul de operare pe 32 biti vs 64 biti
 Mesaj Scris: Mar Dec 14, 2010 4:43 pm 
Neconectat
Administratorul site-ului
Avatar utilizator

Membru din: Lun Noi 29, 2010 2:12 pm
Mesaje: 29
Mai toată lumea a auzit de sisteme de operare pe 32 de biți și pe 64 de biți, dar nu întotdeauna este clar care sistem de operare e potrivit pentru care calculator/utilizator. Dacă te întrebi ce Windows să folosești, pe 32 sau pe 64 de biți, atunci acest articol te va ajuta să decizi ce se potrivește mai bine.

Tot mai mulți utilizatori instalează deja versiuni pe 64 de biți ale sistemului de operare, fără a avea foarte clar în minte motivul pentru care fac această alegere. Hai să detaliem pentru a vedea ce ai de cîștigat și eventual de pierdut dacă alegi 32 sau 64 bit.


Dacă ai cumpărat un sistem nou cu Windows preinstalat, poți afla foarte ușor ce versiune este instalată. În Windows 7 apasă Start și scrie System. La secțiunea Control Panel a rezultatelor alege System. Fereastra care se deschide conține informația căutată :



Ceea ce trebuie avut în vedere este că înainte de a alege un sistem de operare pe 64 de biți trebuie verificată compatibilitatea procesorului. Majoritatea sistemelor noi conțin procesoare compatibile, dar încă mai există sisteme ieftine care nu au procesoare compatibile 64 bit.

Sistemele de operare pe 32 de biți nu pot utiliza mai mult de 4096 MB RAM (4 GB). Orice program instalat pe Windows primește 4 GB de memorie virtuală pentru rulare.

În sistemele moderne de operare există și suportul pentru Phisycal Address Extension, o tehnologie suport pentru procesoare care permite sistemelor de operare să folosească pînă la 64 de GB de RAM, dar de această facilitate va beneficia doar sistemul de operare, în cele mai multe cazuri aplicațiile nefiind proiectate pentru a folosi această posibilitate.

Limita de 4 GB de RAM este pentru Windows criteriu de licențiere, versiunile Home fiind intenționat limitate la acces pentru cel mult 4 RAM, pe motive de stabilitate și de compatibilitate a driverelor.

Această limitare de acces la memoria RAM a sistemelor de operare pe 32 de biți nu se referă doar la programe, ci și la componentele hardware instalate pe sistem, care, în timpul funcționării primesc anumite segmente de memorie (vorbesc aici despre BIOS, placa de bază sau placa video, de exemplu). Din cauza limitării cantității de memorie accesibilă, aceste componente lipsesc sitemul de operare de o anumită cantitate de memorie. Asta în cel mai bun caz, dar se întîmplă frecvent ceva și mai rău, anume că două componente hardware folosesc porțiuni comune de segmente de memorie, ceea ce poate însemna instabilitate a sistemului de operare.

Comparativ cu sistemele de operare pe 32 de biți, cele pe 64 de biți pot accesa 17,2 miliarde Gigabiți de memorie, ceea ce reprezintă o limită mai mult decît generoasă pentru nevoi curente și viitoare. Automat componentele hardware nu vor mai lua din memoria necesară sistemului de operare. Versiunile pe 64 de biți Home sunt totuși limitate la 16 GB de RAM maxim instalați pe sistem, în vreme ce versiunile Professional și Ultimate pot folosi pînă la 192 de GB de RAM instalați pe un sistem. (WOOOOW !)

Limitarea de 2 GB la versiunile pe 32 de biți pentru o aplicație este, în cazul versiunilor de Windows pe 64 de biți de 8 TerraBytes (WOW din nou, diferență uriașă !), și asta fără elemente suplimentare în proiectarea aplicațiilor pe 64 de biți. Asta se simte foarte bine la programe de editare video sau la jocuri pe 64 de biți, care vor rula mult mai rapid și vor fi mult mai stabile.

În cazul sistemului de operare Windows, versiunile pe 64 de biți sunt mai sigure pentru că sistemul de operare este protejat împotriva destabilizării nucleului sistemului de operare prin suportul pentru o tehnologie numită hardware data execution prevention și prin obligativitatea folosirii exclusive a driverelor de dispozitiv pe 64 de biți certificate digital.

Se naște întrebarea firească dacă aplicațiile pe 32 de biți pot rula pe Windows x64. Ei bine, Windows pe 64 de biți conține un sistem de compatibilitate pentru aceste aplicații, numit Wow64, care comută procesorul sistemului între modurile de funcționare pe 32 de biți și pe 64 de biți în funcție de ce instrucțiuni ale cărui program trebuie executate. Așa că aplicațiile pe 32 de biți vor funcționa sub Windows x64. Există însă și excepții importante care nu vor funcționa, cum ar fi driverele proiectate pentru sisteme de operare pe 32 de biți, anumite programe antivirus sau extensii pentru meniul contextual din Windows ale programelor care nu sunt proiectate pentru 64 de biți, precum și unele aplicații multimedia. Marea majoritate a programelor vor continua să funcționeze normal pe sisteme pe 64 de biți, dar dacă pe pagina producătorului veți găsi versiunea pe 64 d ebiți a programului, nu ezitați să o folosiți.

Există două mituri care trebuie detronate. Unul potrivit căruia sistemele pe 64 de biți folosesc o cantitate dublă de memorie RAM și altul care spune că sistemele pe 64 de biți sunt de două ori mai rapide decît cele pe 32 de biți.
Este adevărat că sistemul de operare pe 64 de biți are nevoie de mai multă memorie din RAM-ul instalat față de cel pe 32 de biți, dar nu este vorba nicidecum despre o cantitate dublă. Ceea ce va crește foarte mult în cazul sistemelor de operare pe 64 de biți este dimensiunea kitului de instalare și, implicit spațiul pe disc al sistemului de operare instalat. Acestea se întîmplă pentru că, pe lîngă sistemul de operare propriu-zis este necesar și pachetul WOW de compatibilitate pentru aplicațiile pe 32 de biți, iar aceasta ne va costa cîțiva GB de spațiu pe disc, ceea ce oricum nu mai este o problemă pentru discurile moderne de mare capacitate din ziua de azi.
În ce privește dublarea vitezei de lucru pe x64, pur și simplu sunt vorbe în vînt. E adevărat că atunci cînd un program care necesită multă memorie accesează o cantitate foarte mare de RAM, va lucra mai ușor și mai rapid, pentru că se reduce sau dispare lucrul cu hard discul și procesorul primește datele spre procesare mult mai repede. Beneficiile sînt clare, dar nu s-a ajuns nicidecum la dublarea vitezei de lucru.

În concluzie … ce sistem de operare să folosesc ?

Dacă ai un sistem sau vrei să cumperi un sistem cu 4 GB sau mai mult RAM, alegerea avantajoasă este versiunea Windows pe 64 de biți.

Aceasta va însemna stabilitate a sistemului de operare și o eficiență mare de lucru a programelor special create pentru x64.

Dacă vei folosi încontinuare programe în versiunea pe 32 de biți, acestea nu au nici un avantaj din faptul că rulează pe un sistem pe 64 de biți.

În ultimii ani am observat din proprie experiență că din ce în ce mai mulți utilizatori folosesc Windows pe 64 de biți, mai ales după lansarea Windows Vista. În timp aceasta se va dovedi opțiunea cea mai avantajoasă, pentru că toate programele vor fi migrate la versiuni pe 64 de biți, iar memoria RAM va fi din ce în ce mai rapidă și mai ieftină.

Personal, imediat după lansarea Windows Vista am făcut trecerea la versiunea pe 64 de biți și sunt mulțumit de alegerea făcută, chiar dacă aceasta a însemnat și investiții în hardware, pentru că unele periferice vechi pe care le aveam nu aveau drivere pentru x64. Dar, la urma urmei cu toții vrem să progresăm și să ținem pasul cu tehnologia modernă, așa că … tot răul spre bine.

Tu ce Windows folosești ? Pe 32 sau pe 64 de biți ?


Sus 
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
 
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Prima pagină » Calculatoare


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

 
 

 
Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Translation/Traducere: phpBB România